Медицински растения са застрашени от изчезване

Стотици медицински растения са застрашени от изчезване, а това заплашва откриването на бъдещи терапии на болести, предупреждават експерти, цитирани от Би Би Си.

Над 50 на сто от предписваните лекарства произлизат от химикали, идентифицирани първо в растения.

От Botanic Gardens Conservation International обаче заявиха, че много от тези растения са застрашени заради свръхизползването им и обезлесяването. Изследователите предупредиха, че терапии на болести като рак и заразяване с ХИВ могат да изчезнат, преди да са били създадени.

Идентифицирани са 400 растения, които са застрашени от изчезване. Сред тях е тисовото дърво, чиято кора е използвана като основа за производството на едно от най-разпространените в света противоракови лекарства - паклитаксел.

Растението худия, което произлиза от Намибия и привлича интереса на фармацевтичните фирми, стремящи се да произведат лекарства за отслабване, също е застрашено от изчезване.

Застрашени са и 50 на сто от видовете магнолия. Растението съдържа химикал, използван в традиционната китайска медицина за лечение на рак и забавяне на появата на сърдечни болести.

Есенният минзухар, известен с естествените си лечебни свойства срещу подагра и свързван с това, че помага в борбата с левкемията, също е сред застрашените видове. Много от химикалите в растенията от рисковата група сега се създават в лабораторна среда.