Проблеми при стайните растения

Отглеждането на растения у дома или в градината неизбежно е свързано и с някои проблеми. Решаването им изисква много внимание и старание.

Симптом:
Пожълтели листа.
Възможна причина: Често срещан проблем. За съжаление може да се дължи на много причини - недостатъчно светлина, недостатъчно хранителни вещества, прекалено поливане.
Какво да направим: Като имате предвид горното, осигурете повече светлина за растението, намалете поливането, или добавете подходящ тор. Наблюдавайте, как ще реагира растението.

Симптом: Връхчетата на листата покафеняват.
Възможна причина: Възможни причини са прекалено много или твърде малко вода, както и преторяване.
Какво да направим: Бъдете внимателни, когато поливате растенията. Спрете наторяването за известно време (3 - 4 седмици) или пресадете растението в нова почва.

Симптом: Основата на стеблото е меко и кашаво.
Възможна причина: Често срещана последица от прекомерно поливане.
Какво да направим: Оставяйте повърхността на почвата да изсъхне между отделните поливания. Ако саксията на растението няма дупки за отцеждане, задължително го пресадете в такава с отвори. Добавете малко едър пясък, за дренаж.

Симптом:
Листата капят.
Възможна причина: Може да е от прекалено силно слънце, което огрява растението или от прекалено наторяване. Растението може да е на студено или на течение. Преполиване или недостатъчно вода.
Какво да направим: Не подхранвайте растението поне месец. Поливайте умерено. Преместете саксията на място, което не е толкова слънчево.  Периодично проверявайте температурата в помещението.

Симптом: Сухи и крехки листа.
Възможна причина: Растението не получава достатъчно вода или въздухът в помещението е сух.
Какво да направим: Пръскайте листата редовно. Поливайте умерено.

Симптом:
Жълти или кафяви петна по листата.
Възможна причина: Преполиване или прекалено много слънце грее растението.
Какво да направим: Преместете саксията на място с по - малко светлина, уверете се, почвата не е подгизнала.

Симптом: Забавен растеж.
Възможна причина: Растението не получава нужното количество слънце, вода и подхранване.
Какво да направим: Преместете саксията на прозорец с повече слънце. Не допускайте пресушаване на почвата. Добавяйте течен тор през 2 - 3 седмици.