Балконски растения

Почти всеки един балкон може да бъде превърнат в прекрасна градинка. Разнообразието на растения и цветя, които можете да отглеждате на терасата си, е голямо - атрактивни широколистни храсти, ароматни треви и подправки и миниатюрни иглолистни.

Най - подходящи са растенията с компактен растеж, но много актуални са висящите от кашпи влачещи растения, както и доскоро традиционните само за градинските лехи храсти и луковични цветя. Именно те позволяват успешно оформление през всички годишни времена. Най - запалените градинари приемат като истинско предизвикателство да съхранят красотата на своите балконски цветя и при най - суровите условия - зимните.

Ето няколко идеи за отглеждането и комбинирането на растителни видове, подходящи за вашия балкон.

Комбинация от вечнозелени растения с плодове в контрастен цвят
Използвайте 2 бръшляна (Hedera helix), 1 хвойна (Juniperus communis) и 1 златист смърч (Picea orientalis). Смърчът е на заден план, а бръшлянът и хвойната - отпред. Заседете растенията в сандъче с размери 1м./50см./45см. в началото на пролетта,  за да се вкоренят добре. Сандъчето трябва да е от студоустойчив материал. Поливат се достатъчно и се поставят на полусенчесто място. Торят се през пролетта. През зимата, ако температурите не са много ниски, поливането продължава.

Цъфтящи в един цвят растения
Комбинацията включва камбанки (Campanula carpatica), синя поветица (Convolvulus) и бръшлян (Hedera). Камбанките имат гъста и бухнала форма и достигат височина 25 см. Цветовете са широкоотворени, във формата на камбанка в синьо - виолетов цвят. Поветицата има тънки висящи клони, дълги до 1 метър. Листата са заоблени със сребрист цвят.Виолетовите фунийки се затварят вечер. Цъфтежът е от пролет до есен. За да презимуват успешно, тези растения се подрязват до 2/3 и се държат на хладно и сухо място (до 10 градуса). През пролетта се пресаждат в по - голям съд.