Грижа за сукулентните растения

Сукулентните растения се срещат на много места по света. Най – често срещани са в Южна Америка, Мексико, югозападните Американски щати.

Най – важен за кактусите е климатът. В повечето случаи те се нуждаят от много малко дъжд. Растенията задържат вода в специални клeтки, за да оцелеят след дълъг период на суша. Формата им също е съобразена с трудните условия на живот. В повечето случаи имат форма на топка и много рядко имат листа. Това е от голямо значение за минимализиране на изпарението на влагата. Вместо листа по стеблото има дебели бодли. При нужда кактусите се смаляват.

По принцип могат да цъфтят, но често за това е нужно много време.

Когато отглеждате сукулентни вкъщи, имайте предвид, че те трябва да се напояват с вода, която не е много варовита. Ако не е такава, кактусите скоро ще загният. Добре е в периода на растежа да ги напоявате периодично. Добре е да оставяте почвата им за по – дълго време суха. През зимата повечето видове са в период на покой. Осигурете им място, което е светло, хладно и сухо. През пролетта започнете да поливате много внимателни, в малки количества.

Рано или късно ще трябва да пресадите растенията. Използвайте за това специална почва. Когато растението започне да образува пъпки, не е добре ад го местите. Ако растенията са поставени в прекалено топло и тъмно място, без достатъчно кислород, те бързо се деформират.

Трябва да използвате специална тор за кактуси, защото в противен случай можете да стимулирате образуването на листа.