Цветя във въздуха

Висящата кошница е чудесен вариант за вертикално озеленяване, когато не разполагате с много място у дома.

За да запазите тази красота за по - дълго време, трябва да се грижите за растенията старателно, според техните нужди.

Най - подходящи контейнери в случая са готовите пластмасови саксии, с възможност за отцеждане на излишната вода и за закачане.

Можете да използвате също глинени саксии, дървени щайги, кофи, като последните трябва да са облепени от вътрешната страна с дебел перфориран найлон.

За цветята в кошница много важен фактор е подхранването. То трябва да става при почти всяко поливане. Първо растенията се поливат само с вода, оставя се време да се отцеди излишната, след което се полива с вода, в която има тор. Така няма опасност корените на растенията да изгорят.

Най - добре е да се редуват разтворима във вода и разграждаща се във времето тор.

Правилното поливане за растенията също е от решаващо значение, за да се чувстват и изглеждат най - добре. Трябва да се избягва преполиването в края на деня, ако сутринта сте пропуснали да полеете сутринта, особено в горещите месеци. Това е излишен стрес за цветята.

Нужно е умерено поливане вечер и добро отцеждане на излишната вода. Поливайте рано сутрин, направо почвата, като избягвате да мокрите листата.

Висящата кошница трябва да е на добре осветено място, но помнете, че прекалено силното директно слънце може да е пагубно за растенията. Ако забележите, че краищата на листата покафеняват или започват да падат, това е сигурен белег, че трябва да преместите кошницата на по - сенчесто място.

Има много цветя, които са подходящи за висяща кошница - едногодишни и многогодишни, листно декоративни и цъфтящи. Такива са петунията, бръшлянът, вербената, восъчната бегония, бровалията, лобелията, фуксията, лантаната и много други.

Все повече градинари с въображение отглеждат във висяща кошница дори подправки (розмарин, салвия, мащерка) и зеленчуци (домати).