Създават растения, устойчиви на суша

Изследователи оповестиха, че са направили пробив в опознаването на ролята на гени на растения, а това може да доведе до отглеждане на посеви, устойчиви на суша, съобщи Би Би Си. Изследователи от Финландия и САЩ са открили ген, който контролира абсорбираното от растението количество въглероден диоксид.

Същият ген контролира и количеството водни пари, които то освобождава в атмосферата. Получените резултати вероятно ще са от значение за производството на храни и регулирането на климатичните промени.

Растенията поглъщат въглеродния диоксид от въздуха през малки пори в листата си. През същите пори се освобождават водни пари, докато растението израства. При изключително сух климат растението може да загуби 95 на сто от водните си запаси по този начин.

Учените от десетилетия се опитваха да разберат кой контролира "отговора" на малките пори по листата. Сега изследователи от Финландия и Калифорния са открили ген с огромно значение, който контролира отварянето и затварянето на тези пори.

Изследователите се надяват, че това откритие вероятно ще им даде възможност да модифицират растенията така, че те да продължат да поглъщат въглероден диоксид, но да намалят количеството вода, освобождавано от тях в атмосферата, което ще им позволи да виреят в среда със сух климат. Проф. Яко Кангасярви от университета на Хелзинки смята, че това изследване е първата стъпка в тази насока. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Източник: БТА