Отглеждане на растения в баня

Растенията в банята носят настроение и освежават познатата обстановка. Предлагам ви няколко растения, с които може да постигнете атрактивно оформление на пространството.

По принцип банята не е идеалното място за отглеждане на цветя. Преценете дали във вашата баня влиза достатъчно светлина според разположението на прозореца и огледалото. От друга страна условията в банята се отличават с редуване на висока температура и влажност и по-дълги промеждутъци от време, когато е прохладно.

Предвид условията подходящи за отглеждане са листни растения, като драцена, аспидистра или аспарагус. Те са непретенциозни и можете да ги поставите пред огледалото или на прозореца, където е най-светло. Подходящи са пълзящите растения, като Филодендрона, който може да поставите във висяща саксия. Ако пространството ви е ограничено може да ползвате неголеми цъфтящи растения, като сенполия и каланхое. Поставете ги на плота под огледалото в приятни, подходящи към интериора кашпи. Тези цветя са сезонни и издържат няколко седмици.

Растенията в баня се нуждаят от специални грижи.

Пръскайте с вода листата поне един път в седмицата и въртете саксията да огрява растението от всички страни. Употребата на препарати действа неблагоприятно. Ако цветята са замърсени от сапун, шампоан, зъбна паста или други препарати мийте листата с ръчния душ под тънка струя.

Едри, големи растения – Fatsijaponica, Monstera deliciosa, Philodendron bipinnatifidum,

Пълзящи растения
– Еpipremnum aureum или Scindapsus aureus, Philodendron scandens,

Цъфтящи растения
– хризантеми, циклами, зокум

Храстовидни растения – Аspidistra elatior, Chamaedorea Elegans, Neanthe bella.