Застрашени растения

На всеки 20 минути от Земята изчезва един животински или растителен вид. Поради тази причина още през 2002 се проведе среща на върха в Йоханесбург в защита на застрашените видове.

На нея бе решено до 2010 да се попречи на измирането на застрашените видове и да се предотврати по-нататъшната загуба на естествена им среда на живот. До ден днешен тази цел очевидно не е постигната.

Идентифицирани са 400 растения, които са застрашени от изчезване. Сред тях е тисовото дърво, чиято кора е използвана като основа за производството на едно от най-разпространените в света противоракови лекарства - паклитаксел.

Растението худия, което произлиза от Намибия и привлича интереса на фармацевтичните фирми, стремящи се да произведат лекарства за отслабване, също е застрашено от изчезване.

Застрашени са и 50 на сто от видовете магнолия. Растението съдържа химикал, използван в традиционната китайска медицина за лечение на рак и забавяне на появата на сърдечни болести.

Есенният минзухар, известен с естествените си лечебни свойства срещу подагра и свързван с това, че помага в борбата с левкемията, също е сред застрашените видове. Много от химикалите в растенията от рисковата група сега се създават в лабораторна среда.

Източник: БТА